Search This Blog

Tuesday, October 25, 2011

seni orang kita


serunai, satu instrument yang xramai orang tahu, tambah2 orang muda2 zaman sekarang ni. mungkin juga ada yang terkeliru antara seruling dan serunai. sebenarnya kedua2nya adalah instrumen tiupan namun bezanya, seruling terhasil daripada getaran angin yang di tiup manakala serunai pula menghasilkan bunyi daripada getaran daun, yang dipanggil pipit, di hujung serunai tersebut akibat daripada tiupan oleh peniup.


walaubagaimanapun, perkara yang ingin saya ketengahkan dalam post kali ini adalah berkaitan seni permainan serunai dalam masyarakat melayu zaman sekarang. seni tradisional ini telah kian dilupakan dan permainan ini jarang boleh dilihat di kawasan2 bandar melainkan ada majlis2 yang berkaitan seperti pertabalan diraja ataupun kenduri2 yang menjemput pemain2 serunai dan gendang memeriahkan majlis.
serunai sering dimainkan bersama instrumen2 lain seperti gendang ibu, gendang anak, dan gong. terdapat juga segelintir kumpulan pemain gendang dan serunai ini yang menggunakan alat tambahan seperti kerincing dan gamelan.

permainan serunai dan gendang ini begitu sinonim dengan seni mempertahankan diri melayu iaitu silat. seperti ombak dan pantai ataupun irama dan lagu, permainan silat melayu tidak lengkap tanpa kumpulan pemain gendang dan serunai....begitulah indahnya tradisi melayu.


namun begitu, seni yang di banggakan sejak dahulu ini hanya tinggal kebanggaan. sukar untuk mencari pelapis2 yang benar2 meminati tinggalan nenek moyang kita ini. walaupun adalah seorang dua ank2 muda dan kanak2 yang meminati permainan ini...tp cukupkah kalaw hanya seorang dua??
akhir kata...angkatlah budaya kita...moga melayu xkn hilang di dunia

No comments:

Post a Comment